6 tips voor de inrichting van een kinderdagverblijf

Het inrichten van een kinderdagverblijf is belangrijk voor de ontwikkeling en het welzijn van kinderen. Een aangename en comfortabele omgeving is namelijk van groot belang voor hun groei en algehele geluk. Maar hoe creëer je zo’n omgeving? Hier zijn een aantal tips voor het inrichten van een kinderdagverblijf.

1. Functioneel en flexibel

Een belangrijk uitgangspunt bij het inrichten van een kinderdagverblijf is dat het meubilair functioneel en flexibel moet zijn. De groep moet ruimte bieden voor beweging, activiteiten en groepsonderwijs, maar ook voor individueel werk en rust. Kies daarom voor meubels die eenvoudig te verplaatsen, op te bergen en aan te passen zijn.

2. Veilig en duurzaam

Veiligheid is een absoluut noodzakelijk criterium bij het kiezen van meubels voor een kinderdagverblijf. Zorg er daarom voor dat het meubilair voldoet aan de hoogste veiligheidsstandaarden en dat het sterk en duurzaam is. Bovendien is het ook belangrijk om te kiezen voor meubels die gemakkelijk te onderhouden zijn en een lange levensduur hebben.

3. Hygiëne

Een belangrijk aspect van het inrichten van een kinderdagverblijf is het waarborgen van een goede hygiëne. Zorg voor een schoon en opgeruimd interieur en maak gebruik van materialen die gemakkelijk schoon te maken zijn. Zorg ook voor een goede ventilatie en zorg ervoor dat er voldoende zeep, papieren handdoeken en desinfecterende middelen beschikbaar zijn. Regelmatig reinigen van meubels en oppervlakken is ook van groot belang voor het behouden van een hygiënische omgeving. De meubels die Plutar aanbiedt zijn gemaakt van materialen die gemakkelijk te onderhouden en schoon te maken zijn, zoals linoleum en Duropal®. Deze materialen zijn duurzaam en hygiënisch, en dragen bij aan een schone en veilige omgeving voor kinderen om in te spelen en ontdekken.

4. Aantrekkelijk en uitnodigend

Een aangename en uitnodigende omgeving is een plek waar kinderen zich graag bevinden. Kies daarom voor meubels en kleuren die aantrekkelijk zijn voor kinderen en die passen bij de algehele sfeer en uitstraling van de ruimte. Probeer ook zo veel mogelijk te personaliseren en te verrijken met accessoires en decoratie.

5. Aangepast aan de leeftijd

Het is belangrijk om te realiseren dat kinderen van verschillende leeftijden verschillende behoeften hebben. Kies daarom voor meubels die specifiek zijn aangepast aan de leeftijd van de kinderen en die aansluiten bij hun niveau van ontwikkeling en capaciteiten. Zo zijn er bijvoorbeeld kinderstoelen voor jonge kinderen, maar ook tafels en stoelen voor oudere kinderen die meer gericht zijn op zelfstandigheid en concentratie.

6. Ergonomische meubels

Naast het aanpassen van meubels aan de leeftijd van de kinderen is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan de ergonomie van de meubels. Meubels die ergonomisch ontworpen zijn, helpen om de houding en het comfort van kinderen te verbeteren en kunnen bijdragen aan een gezonde ontwikkeling van hun spieren en botten. Bij het kiezen van meubels is het dus belangrijk om te letten op factoren zoals de hoogte van stoelen en tafels en de vorm en ondersteuning van de rugleuning. Hieronder vind je een overzicht die richtlijnen geeft voor de afmetingen van de zit.

Lichaamslengte van t/m Zithoogte Tafelhoogte
80 – 95 cm 21 cm 40 cm
93 – 116 cm 26 cm 46 cm
108 – 121 cm 31 cm 53 cm
119 – 142 cm 35 cm 59 cm
133 – 159 cm 38 cm 64 cm
146 – 176,5 cm 43 cm 71 cm
159 – 188 cm 46 cm 76 cm
174 – 207 cm 51 cm 82 cm

En nu de praktijk

Als bedrijf dat zich richt op kinderdagverblijven, biedt Plutar precies wat je nodig hebt om deze tips in praktijk te brengen. Wij bieden meubels die speciaal zijn ontworpen voor de kinderdagverblijven en die voldoen aan de hoogste veiligheids- en duurzaamheidseisen. Daarnaast kunnen we u helpen en meedenken bij het inrichten van jouw kinderdagverblijf, door middel van ons unieke inrichtingsadvies op maat.

Inrichtingsadvies